project

TOPCON – SIMPLIFICĂ DECIZIILE

Lumea este în continuă schimbare, aproape că nu ţinem pasul cu noile tehnologii. Agricultura a intrat şi ea de ceva timp în era digitalizării. Tot mai mulţi fermieri depind de conexiunea la internet şi folosesc tableta sau telefonul mobil pentru a-şi coordona activităţile zilnice. Topcon, una dintre companiile lider în domeniul tehnologiilor agricole de înaltă precizie, este parte a acestei revoluţii.

Având o experienţă de aproape 80 de ani în domeniul poziţionării precise, şi cu sediul unde altundeva decât în California (SUA), centrul global al inovaţiilor high-tech, Topcon este prezentă şi în România datorită colaborării cu General Leasing, demarată încă din 2014, când s-a dorit integrarea echipamentelor de ghidare automată pe tractoarele Massey Ferguson.

Din 2018, după apariţia diviziei Topcon Precision Agriculture, aceste sisteme sunt disponibile practic pentru a fi instalate şi pe alte mărci de pe piaţă, şi nu doar pe tractoare sau combine, ci chiar pe o gamă largă de utilaje. Graţie acestor tehnologii avansate, fermierul are posibilitatea de a-şi eficientiza activitatea, realizând economii importante de timp şi bani. Asta, fie că vorbim aici de sisteme de ghidare automată de tip RTK, cu un nivel ridicat de acurateţe (de până la 2 cm), controlul utilajelor agricole, întreţinerea culturilor, cântărirea şi determinarea nivelului de umiditate a materialului recoltat, informaţii despre locaţia tractorului şi direcţia în care se deplasează acesta, suprafaţa lucrată şi multe altele. Informaţii care astăzi pot face diferenţa între pierdere şi profit.

TAP - soluţie pentru gestionarea flotelor

„Topcon se adresează tuturor fermierilor, mici sau mari, cu soluţii variate, începând cu ghidări manuale entry-level, până la ghidări automate, nivelarea terenurilor şi conservarea apei în sol. În acelaşi timp, acestea pot fi integrate şi în fermele zootehnice, unde se pot procesa diferite date cu privire la managementul animalelor şi furajare. Toate aceste date sunt colectate printr-un sistem wireless, vizualizate, editate şi transmise către computer pe aplicaţia TAP (Topcon Agricultural Platform), ce urmează să fie disponibilă în curând şi în România, ca o platformă unică pentru gestionarea activităţilor din fermă, bazată pe cloud şi analize de date, care integrează toate software-urile Topcon existente. De asemenea, aici vor putea fi importate date de la orice alt producător”, susţine Mircea Pantea, manager de produs în cadrul companiei Topcon.

Portalul TAP la care se lucrează în prezent ar urma să fie lansat pe piaţa românească până la jumătatea anului în curs. Acesta a fost proiectat pentru a satisface nevoile fermierilor dornici să-şi rentabilizeze afacerile. O soluţie excelentă pentru gestionarea flotelor mixte, care oferă fermierilor un spaţiu de manevră mai mare în ceea ce priveşte luarea deciziilor. Şi, foarte important, datele pot fi accesate de pe orice dispozitiv.

Eficiență, operațională și productivitate

Cu platforma TAP, „fermierii vor putea să îşi configureze singuri nevoile prin configuratorul online, unde vor primi şi preţuri estimative a ceea ce doresc să achiziţioneze, pentru toate mărcile de tractoare, combine şi utilaje agricole”, ne asigură specialistul Mircea Pantea. Aşadar, TAP promite a fi un mediu inteligent, conectat, care îmbunătăţeşte eficienţa operaţională şi productivitatea. În plus, platforma Topcon permite utilizatorilor să planifice, să creeze şi să proiecteze hărţi de prescripţie, folosind date culese anterior, cum ar fi cele cu privire la randamente.