project

TOPCON: investiţiile cu care faci economii

„Agricultura de precizie este agricultura viitorului. Trebuie să-ţi minimizezi costurile şi, ca să faci economii, trebuie să investeşti în tehnologii”, este convins Cristian Andrici.

Firma administrată de Cristian Andrici, Agro-Expert Bucovina, exploatează 1.000 ha de teren arabil în jud. Botoșani și încă 1.000 ha în jud. Suceava.

AVANTAJE TOPCON: CALITATE ŞI PREŢ

Andrici a achiziţionat primul sistem de ghidare automată X35 RTK de la Topcon acum doi ani. Avea deja sisteme de autoghidare de la o altă firmă, dar l-au convins atât calitatea sistemului oferit de Topcon, cât şi preţurile de exploatare mult mai mici. Urmează să instaleze sistemul RTK de la Topcon pe toate utilajele sale: 12 tractoare Fendt şi Claas, de la 100 CP la 400 CP, precum şi 3 combine. MAI MULT DECÂT AUTOGHIDARE

„Sistemul de ghidare automată RTK îţi permite să mergi foarte drept, cu o precizie stânga-dreapta de maximum 2 cm şi să păstrezi aceleaşi parcursuri de la an la an, reducând astfel numărul de treceri şi tasarea solului. Dar sistemul Topcon este mai mult decât autoghidare, este o uşă deschisă spre agricultura de precizie: de la controlul secţiunilor, ca să nu stropim sau să semănăm de două ori în acelaşi loc, la rata variabilă de aplicare a îngrăşămintelor şi pesticidelor, în funcţie de tipul de sol. De asemenea, putem urmări în fiecare moment unde este utilajul, ce lucrări face şi cum este exploatat. Mai mult, putem echipa orice model de combină cu senzori care măsoară cantitatea recoltată şi umiditatea, cu update de o secundă. Apoi, combina echipată cu antenă GPS face o hartă de producţie şi de umiditate, care poate fi folosită ulterior pentru rata variabilă: fermierul ştie că într-un anumit loc a fost o producţie mai slabă şi poate interveni, uniformizând cultura”, explică Liviu Jipa, manager produs Topcon România.

COSTURI DE EXPLOATARE MICI

Monitoarele sistemelor de ghidare automată Topcon vin deja deblocate cu funcţia ISOBUS, astfel că fermierul nu mai plăteşte suplimentar acest serviciu. De asemenea, echipamentele vin deblocate din fabrică pentru semnalul EGNOS, un semnal de corecţie până la 60 cm. Pentru semnalul maxim de precizie RTK, unde corecţia maximă este de 2 cm, abonamentul lunar costă doar 100 lei pe lună. „Avem clienţi care folosesc sistemul la semănat, două luni pe an, deci plătesc doar 200 lei/an. Practic, fermierii cumpără credite pe care le pot administra pe mai multe tractoare. Plătesc doar cât folosesc, iar dacă semnalul a expirat, activarea se poate face instant”, mai spune Liviu Jipa.
„Dacă sunt defecţiuni, putem interveni fără să ne deplasăm. De la distanţă, printr-o aplicaţie pe telefon, se poate interveni de oriunde din lume, la orice oră”, adaugă acesta.

INVESTIŢIE AMORTIZATĂ ÎN 2 ANI

Andrici a ales varianta de top a sistemului de autoghidare de la Topcon, X35 RTK, şi afirmă că investiţia se amortizează în maxim doi ani sau patru campanii astfel:
• Se reduce consumul de carburant
• Economii la piese de schimb, datorită faptului că operatorul tractorului priveşte mai mult în spate, către utilaj, şi poate să prevină multe defecţiuni. „Cu sistemul de autoghidaj, operatorul efectiv nu mai conduce, doar supraveghează tractorul. Tractorul merge singur, operatorul întoarce doar la capătul parcelei. Iau în calcul şi faptul că un om poate să lucreze într-o zi mai multe ore şi nu este obosit şi că ai nevoie de mai puţini mecanizatori”, precizează fermierul.
• Creşte mult viteza de lucru, calitatea lucrării şi, implicit, a producţiei.

ŞI PENTRU FERME MICI

„O astfel de investiţie se justifică şi pentru o fermă mai mică, de familie, care exploatează de la 250 ha în sus, cu două tractoare. De obicei, acolo lucrează proprietarul exploataţiei şi e vorba de confort. Creşte şi calitatea vieţii, scad şi costurile”, susţine Andrici.
„Portofoliul nostru poate echipa orice model de tractor cu sistem de autoghidare. Pentru fermele mici, putem face şi ghidare manuală. Acolo e nevoie doar de un monitor şi de o antenă şi sistemul trasează linii de ghidare în funcţie de lăţimea de lucru setată, iar fermierul nu mai are nevoie de jalonare”, explică reprezentantul Topcon.

TOPCON X25
• monitor cu diagonala 21,3 cm;
• în versiunea de bază, Section Control pentru 10 secţii de lucru, versiunea X25 Advanced - 30 de secţii;
• versiunea de bază - rată variabilă pentru 1 produs, X25 Advanced - 4 produse.

TOPCON X35
• monitor cu diagonala de 30,7 cm;
• Section Control până la 200 de secţii şi rată variabilă pentru 8 produse;
• afişează 3 Mini-Views, full ISO-UT şi ISO-TC.

Pentru ambele variante:
• electric - se instalează un motor electric pe coloana de direcţie a tractorului sau hidraulic - se poate instala valva hidraulică de direcţie în locul motorului electric;
• monitor cu tehnologie LED, porturi USB şi Internet, compatibil ISOBUS, controlul secţiunilor şi rata variabilă;
• monitorul permite controlul la distanţă (Remote Suport) - utilizatorii pot intra în legătură cu specialiştii Topcon, care pot diagnostica în timp real eventuale erori sau greşeli de configurare a sistemului şi le pot remedia în câteva secunde sau minute;
• antena (AGI-4) este un receptor GNSS cu NAV controller încorporat, ce recunoaşte semnale de la mai mulţi sateliţi (GPS, GLONASS, GALILEO) şi poate fi uşor upgradată la semnalul maxim de precizie RTK (2 cm între treceri) ;
• pentru utilajele dotate din fabrică cu valvă hidraulică de sistem de direcţie, se poate instala doar monitorul şi antena (sistem hibrid de ghidare automată).

Text și foto www.revista-ferma.ro